Library and Senior Center

Architect: RCR Architects

Date: 2007

Address: Carrer del Comte Borrell, 44, 08015, Barcelona, Spain

How to get there: L2 (Sant Antoni)

Observations: Finalist for the Mies van der Rohe Award 2009

RCR Architects won the competition in 2004 to design and build the library and senior center. The building is located within a row of residential buildings and provides an opening to the newly created public square within the block. The entrance is created by a suspended structure between two apartment buildings creating a gateway into the courtyard. Inside the public square is a single story building that wraps around two sides of the courtyard providing reading rooms for the library. The fully glazed walls are covered by a series of vertical blades forming a walkway that runs between them. The library is a branch of the Biblioteques de Barcelona.

Courtyard of Library and Senior Center

Courtyard of Library and Senior Center

Street facade of Library and Senior Center

Street facade of Library and Senior Center

Library and Senior Center Plan

Library and Senior Center Plan

Library and Senior Center passageway between street and courtyard

Library and Senior Center passageway between street and courtyard

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.